tooB
Het Dijklander ziekenhuis in Hoorn stond voor een uitdaging. In de nieuwe vleugel van het ziekenhuis, ontworpen door architect Hans Liscaljet, ligt op de vierde verdieping de afdeling oncologie. Een plek waar elke dag slechtnieuwsgesprekken gevoerd worden. Zodra je de afdeling verlaat kijk je direct in het schalmgat: het open gedeelte in het midden van het trappenhuis. Het ziekenhuis wil graag voorkomen dat daar ooit iemand naar beneden springt. Een net was geen optie; dit zou de architectuur verpesten én het confronteert mensen constant met de mogelijkheid. Het ziekenhuis benaderde mij voor een oplossing.
Vraag
“ Kun je een functioneel kunstwerk bedenken voor in het trappenhuis, om te voorkomen dat daar ooit iemand naar beneden springt? ”
Voorbereiding
Heel graag ging ik aan de slag met dit interessante en zinnige project. Ik heb heel veel tijd doorgebracht in de ruimte om deze te leren kennen. Ik keek naar het kleurgebruik, de lichtinval, hoe mensen door de ruimte bewegen en wélke mensen er rondlopen. Voor het eerst werkte ik samen met industrieel klimmers, die onderzochten hoe we de constructie konden ophangen. Ik werd volledig vrijgelaten om een kunstwerk te ontwikkelen voor deze plek, zonder enige vorm van richting of restrictie. De materialen moeten uiteraard wel brandveilig zijn.
tooB
Het kunstwerk wat ik voor het ziekenhuis heb gemaakt heet tooB, dit spreek je uit als ‘to be’. tooB is een zwaartekracht-ontheffend werk boven naar beneden, verdeeld over 5 verdiepingen, met in het midden de ‘hoofdact’ in de vorm van een boot. Naar boven en beneden zie je zeilen, of de toekomst en de geschiedenis in het nu. Er omheen lopen in het trappenhuis voelt als een soort tijdreis, waarbij de fantasie geprikkeld wordt.
“Het kunstwerk neemt de ruimte niet over, maar verrijkt.”
Het kunstwerk is gemaakt van gebogen platen geïmpregneerd hout, met een stalen omlijsting waar rvs kabels aan zijn bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de constructie er sterk uitziet. Vanaf de 4e verdieping (afdeling oncologie) dicht het kunstwerk het trappengat, terwijl het vanaf de andere verdiepingen ruimtelijk en licht blijft. Een kunstwerk moet de ruimte niet overnemen, maar juist verrijken. Daarom heb ik gekozen voor kleuren die één zijn met de ruimte.
Resultaat
Met tooB heb ik een kunstwerk gemaakt dat respect heeft voor de architectuur, de ruimte verrijkt en de aandacht wegneemt van mogelijk gevaar. De stilstaande speelse beweging wekt verwondering op en trekt mensen de fantasie in. Op een ‘zware’ plek als een ziekenhuis is het belangrijk om lucht te kunnen voelen en je aandacht even te kunnen verplaatsen. Met tooB kunnen mensen even verdwalen in hun eigen gedachten
De Raad van Bestuur en architect Hans Liscaljet zijn erg blij met het resultaat. Zelf vond ik het een heel gave puzzel om op te lossen. Het is me gelukt om tot een oplossing te komen waarbij het kunstwerk volledig uit de verf komt en tegelijkertijd aan de functie voldoet. Ik ben blij en trots dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan de veiligheid van een ziekenhuis.
“Door samen te werken met Tijs hebben we echt iets toe kunnen voegen aan de bestaande architectuur. Al vanaf de eerste schetsen voldeed tooB aan mijn verwachtingen: een toegevoegd kunstwerk dat het schalmgat dicht op de juiste plek en toch de ruimtelijkheid in stand houdt. Tijs heeft een fijne manier van werken en gebruikt mooie materialen. Hij luistert goed en denkt echt mee met de opdrachtgever om te komen tot een functioneel kunstwerk dat past in de omgeving. Tijs is een fijne partner die het project van A tot Z uit handen neemt.”
– Architect Hans Liscaljet over tooB